Professionals
Contact

Minister tegen uitsluiten leerlingen

- Minister Slob (Onderwijs) wil dat scholen leerlingen niet langer buitensluiten als hun ouders de vrijwillige ouderbijdrage niet betalen. De minister wil strengere afspraken maken met scholen.

Nieuwe afspraken

De minister heeft de PO-Raad en de VO-Raad gevraagd om komend schooljaar duidelijke afspraken te maken om incidenten te voorkomen. De PO-raad en de VO-raad zijn belangenorganisaties voor het basis- en voortgezet onderwijs, waarin schoolbesturen samenwerken.

Lukt het de scholen niet om op tijd goede afspraken te maken, dan gaat de minister de wet strenger maken. Dat schrijft Slob in een brief aan de Tweede Kamer.

Niet naar kerstdiner of schoolreisje

Het komt soms voor dat leerlingen niet mee mogen doen aan een kerstdiner, schoolreisje of een sportdag omdat ouders de vrijwillige ouderbijdrage niet hebben betaald. Soms moeten kinderen dan als enige op school huiswerk maken terwijl de rest van de leerlingen in een pretpark is. Minister Slob vindt dit onacceptabel: "Elk kind moet mee kunnen doen, ook met de uitjes. Het is voor een kind verschrikkelijk om als enige niet mee te mogen."

Uitsluiting melden

De minister heeft de Onderwijsinspectie gevraagd om goed te blijven controleren of scholen de ouderbijdrage niet verplichten. Ouders die tegen verplichte bijdrages aanlopen kunnen dit ook melden bij de medezeggenschapsraad van de school of bij de inspectie.

Ouders die vragen hebben over de vrijwillige ouderbijdrage kunnen daarnaast terecht bij informatiepunt Ouders & Onderwijs.

Bron: Rijksoverheid

Geef uw mening over deze informatie

Help ons deze website beter te maken

Heeft u opmerkingen over deze informatie? Laat dan hier uw mening achter.

Let op: in dit formulier kunt u alleen opmerkingen plaatsen over de website. Heeft u een vraag over uw persoonlijke situatie of zoekt u hulp? Neem contact op met uw gemeente.

De gegevens van dit formulier worden verstuurd naar websiteleverancier Elkander. De gemeente kan de gegevens inzien. Elkander of de gemeente kan contact met u opnemen over uw bericht, maar is hiertoe niet verplicht.

Reageert u op een pagina met organisatiegegevens, dan wordt uw bericht ook doorgestuurd naar deze organisatie.

Velden met een * zijn verplicht.

Hoe zou u de bruikbaarheid van de informatie beoordelen? *

Heeft u de informatie gevonden die u zoekt? *

Selecteer een of meer van de onderstaande opties

Mag de webbeheerder contact met u opnemen over uw beoordeling?

De webbeheerder kan alleen contact met u opnemen, als u uw gegevens invult